Najaar-rijmiddag 2023

Najaar-rijmiddag 2023

Over ons

Stoomgroep Zuid is een vereniging die zich bezighoudt met modelbouw en dan in het bijzonder modellen van stoommachines, heteluchtmotoren, verbrandingsmotoren, tractoren en stoomlocomotieven. Deze modellen worden thuis door de leden individueel gebouwd in werkplaatsen. Maar om aan deze vorm van modelbouw te doen is een goed ingerichte werkplaats niet het eerste vereiste. Interesse in de stoomtechniek of de verbrandingsmotorentechniek en de wil om zelf een model te maken is vaak al voldoende. Clubleden werken dan wel individueel, maar zijn altijd bereid om elkaar te helpen. Zo kun je zelf al met beperkte middelen en wat hulp van anderen heel aardige werkende modellen maken. De uitdaging (verslaving?) van de hobby is dan dat je steeds ingewikkeldere modellen wilt maken die dan ook naar behoren functioneren.

Het voordeel van lid zijn van een vereniging is dat er veel kennis aanwezig is onder de leden. Ook is er natuurlijk de gelegenheid om gebruik te maken van onze clubbaan in Breda om met modellocomotieven op de schalen 3½, 5 en 7¼ inch te rijden. Het terrein is gelegen in het Bredase Mastbos en beschikt over twee vaste banen. Een 'hogebaan' voor de schalen 3½ en 5 inch, en een 'grondbaan'voor de schalen 5 en 7¼ inch.

Eens in de twee maanden organiseren we een clubavond in buurthuis Kadans in Best. Op deze clubavonden wordt vaak informatie uitgewisseld en leden nemen vaak ook modellen in aanbouw mee. 

De vereniging is opgericht in 1980 en heeft sinds 1988 een onderkomen aan de Reeptiend 23 in Breda. Dit maakt Stoomgroep Zuid een van de oudere stoommodelbouwverenigingen in Nederland. Stoomgroep Zuid telt op dit moment ongeveer 90 leden. De club organiseert ook een keer per jaar, meestal eind maart, de voorjaarsstoomdag . Dit is de grootste modelstoombeurs in Nederland. Hier komen modelbouwclubs uit binnen en buitenland om hun modellen tentoon te stellen.