5" Hunslet Austerity 0-6-0T

De Hunslet Austerity 0-6-0T is een locomotief die in tussen 1941 en 1942 voor het eerst gebouwd is voor het Britse leger tijdens de tweede wereld oorlog. De locomotieven zijn simpel en robuust gebouwd, om aan de vraag van die tijd te voldoen. Tijdens de oorlog waren deze locomotieven de meest gangbare rangeerloks in Engeland, en er werd dan ook lovend over ze gesproken door machinisten en stokers. Tijdens de oorlog werden deze locomotieven ook wel eens mee genomen naar Europese landen waar ze het rangeerwerk van de kapotgeschoten locomotieven op zich namen. 

Toen na de oorlog de vraag voor deze locomotieven vanuit het leger afnam, zijn er een groot aantal locomotieven verkocht aan kleinere bedrijven in Engeland en Europese landen. 27 zijn er verkocht aan de Nederlandse Spoorwegen en hebben tussen 1945 en 1975 dienst gedaan als de NS 8800

Tegenwoordig zijn er nog 70 exemplaren bewaard gebleven die dienst doen op museumbanen in verschillende landen. De Stoom Stichting Nederland heeft een NS 8800 in bezit, en ook het stoomcentrum in Maldegem (BE) heeft er een in bezit.

Ons lid Ernest Glaser is sinds 2017 bezig met de bouw van een model van deze locomotief op 1:11. Hieronder ziet u een fotoverslag van de bouw van deze locomotief.