10 augustus 2014

Rijden in de zomer


In klein comité hebben we op zondag 10 augustus enkele locomotieven onder stoom gebracht. Hoewel de weersverwachtingen niet optimaal waren hebben we het er toch op gewaagd om vanuit Eindhoven en Tilburg naar onze baan in Breda te gaan, waar we om 12:00 uur waren. Op alle drie de spoorbreedtes werd gestoomd.
 
  
Het opstoken van de  GWR 14XX Didcot verliep wat moeizaam. We hadden voor deze lok de houtskool met lampenolie die we normaal gebruiken vergeten mee te nemen en het nu geprobeerd met aanmaakblokjes. Het werkte, maar het duurt aanzienlijk langere voordat de kolen op het vuur konden en de blazer van de lok het over kon nemen. 


Met de picknickset konden we buiten koffie, thee, broodjes gebakken ei met spek en knakworst maken; een echte vakantiestemming dus!


De 5" GWR 14XX onder stoom. De baan lag er zoals altijd keurig bij.


De Stanier 8F van Ernest werd getest. De zuigers en  zuigerveren zijn  vernieuwd en voorzien van Teflon koord. Oorspronkelijk zaten er gedraaide Teflon zuigerveren in. De lok heeft daarmee altijd mee gereden, maar liep nooit echt optimaal. 


Met de nieuwe zuigerveren kwam de lok helemaal los, en liep als nooit te voren; veel trekkracht en heel soepel. Stoom- en waterverbruik zijn nu ook verminderd.


Ben had zijn 7¼" Crampton bij zich. Hoewel de grondbaan momenteel niet helemaal berijdbaar is, omdat er gewerkt wordt aan een wissel, kon hij goed op snelheid rijden; hij had de baan immers voor zich alleen.Even een korte pauze voor de regen die af en toe, maar dan wel heel hevig, viel. 


Onder de luifel stonden we keurig droog en was de sfeer zoals de foto laat zien heel gezellig. Zo'n zomers buitje is gelukkig snel voorbij en het bleef warm.


De echte 'die-hards', zoals Guus laten zich door de regen niet weerhouden om gewoon door te stomen.


Martin met de Didcot.


Ben heeft de gehele middag probleemloos gereden waarbij zelf zijn eigen snelheidsrecord heeft verbeterd. De Crampton is zelfs als model een ongelooflijke snelle lok. 


Het spuien van de ketel, na het einde van een zeer geslaagde zondag in Breda. Ondanks het beetje regen is  dit middagje voor herhaling vatbaar.