1 november 2014

Halloween Rijavond

Op zaterdag 1 november 2014 hield Stoomgroep Zuid haar Halloweenrijdag. Een dag later dan 31 oktober, zodat we rond 18:00 uur niet op vrijdag in de files rond Breda hoefden aan te sluiten.
Deze dag bleek de warmste 1 november sinds jaren te zijn.
Even wat statistieken: om 12.00 uur was het in De Bilt 17,4 graden, warmer dan ooit in De Bilt is gemeten sinds ze daar in 1848 mee begonnen. Later op de dag bereikte het kwik zelfs 20 graden.
Er was dan ook tot laat in de avond veel bezoek en activiteit op de baan.


De T3 van Ad zag er spookachtig uit en was, naast een aantal levensgrote spinnen, voorzien van een verlicht doodshoofd dat waakte over het spoor.Jos had zijn Rob Roy weer eens onder stoom gebracht en reed als vanouds probleemloos de hele avond.De Gemma van Ernest werd volledig verlicht met een eenvoudige led lamp. Zodoende was er prima zicht op het peilglas en de manometer. Essentieel om het donkere deel van de baan te berijden.
De opstooksporen waren door twee grote lampen goed verlicht, maar om het drijfwerk van de GWR14xx te smeren was toch nog een zaklampje nodig.Joris had met professionele led verlichting het station magisch verlicht. Een rookgenerator zorgde voor de extra spookachtige uitstraling.Na het station reed je met je lok de duisternis in.De baan achter de heuvel werd sfeervol verlicht door olielampjes. De spooktram van Petje en Colinda op de grondbaan reed als ghost train de duisternis tegemoet.
(Ps: de Jessie van Jozef reed zo snel op de grondbaan, dat die helemaal niet te fotograferen was.)
Langs de baan waren diverse speciale effecten, die dit een echte Halloweenrijdag maakten.

Erik-Jan met zijn GWR 1414 'Didcot' op de hoge baan.
Er was veel publieke belangstelling, wat er zeker aan bijdroeg dat dit een geslaagde rijavond werd.Ondanks de spookachtige sfeer, vindt het normale onderhoud aan de lok gewoon plaats. Een machinist schrikt nergens voor terug!

Martin zag er 'slecht' uit, maar heeft toch de hele avond gereden.Volgend jaar vindt de Halloweenrijdag weer gewoon op 31 oktober plaats
(dat is dan ook een zaterdag)