20 januari 2015

Lezing Stoomgroep Zuid bij Kivi kring Breda

Op dinsdagavond 15 januari 2015 werden Martin en Erik-Jan Stroetinga uitgenodigd om een lezing  te geven over de stoommodelbouwhobby, tijdens een uitgebereid diner bij  het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (kring Breda) . Deze bijeenkomst vond plaats op nog geen kilometer afstand van onze clubbaan locatie.  Een uitnodiging om iets te vertellen over de charme van onze stoomhobby sloegen we niet af. 
Na een algemene introductie van het ontstaan van de hobby en de hoe je tot de keuze van een model komt, zijn we ingegaan op de technische kant van het verhaal. Het ontwerpen en uittekenen in CAD, vond veel gehoor. De toehoorders vonden het leuk te zien, dat ook in onze hobby de technische ontwikkelingen niet stil staan.De diverse benodigde apparatuur en werkplaatstechnieken gaven zicht op de veelzijdigheid van de hobby, en waarom techniek in de vrije tijd zo'n leuke aangelegenheid is.
.


De meegebrachte modellen brachten de toepassing van de diverse technieken tot uitdrukking. Met behulp van enkele videobeelden konden we ook laten zien tot wat voor prestaties deze kleine locomotieven in staat zijn.


Ook het keuren van ketels en de daarbij behorende reglementen leidde tot boeiende gespreksstof en ervaringsuitwisseling met de kenners in het vak. De  regelgeving die wij in de modelbouwwereld hanteren is heeft veel overeenkomst met die van het bedrijfsleven.


We willen Jeroen van Liempd bedanken voor de uitnodiging en het maken van de foto's.