13 september 2015

Oisterwijk op Stoom 2015

Op 12 en 13 september 2015 werd voor de tweede keer het evenement Oisterwijk op Stoom georganiseerd. Gedurende dit weekend stond Oisterwijk in het teken van stoom met als middelpunt het terrein van de KVL (Koninglijke Verenigde Leder). 

Op dit terrein werden tot en met de jaren 60 dierenhuiden verwerkt. Om het gehele complex van stroom te voorzien is er een grote gelijkstroom stoommachine gebouwd. Deze machine is recentelijk door een groep hobbyisten (waarvan een ook lid bij onze vereniging) gerestaureerd en weer (op lucht) draaiend gemaakt. 

Wij als Stoomgroep Zuid waren samen met een groot aantal andere stoom hobbyisten uitgenodigd om dit evenement wederom tot een groot succes te brengen. Zo waren en stoomtractoren, gasmotoren, stoom auto's, een historische stoom-brandweerspuit en vele andere historische machines te bewonderen. 

De foto's hieronde geven een impressie van het evenement Oisterwijk op Stoom 2015


 De gerestaureerde stoommachine draait voor het eerst op perslucht in plaats van een electromotor. Dit geeft een prachtig geluid bij het rondgaan van het vliegwiel. 

  Stoomgroep Zuid was aanwezig met de hoge baan, de grond baan en een groot aantal modellen van verschillende machines in de hal.

Naast veel modellen, waren er ook originele stoomtractoren aanwezig.  

De schitterend gepoetste stoomauto's maakten samen met de tractoren ritjes door het dorp, tot groot plezier van de terrasgangers.  

Deze schitterend opgeknapte Amerikaanse stoombus was een waar genoegen om langs te zien komen.
  
 Naast mooi gerestaureerde machines, stonden er ook projecten die nog een opknapbeurt konden gebruiken.


 Foto Frances Cassidy

Het gebouw van de KVL waar de stoommachine in bewaard wordt. Voor de andere gebouwen zijn er inmiddels ook al restauratieplannen gemaakt. 

De ouderwetse stoombrandweer gaf vele demonstraties en kwam met ouderwest kabaal over het terrein van Oisterwijk gedenderd. 

Ook fietsen werden op een gegeven moment door stoomtractie aangedreven.

Als de tractoren even niets aan te drijven hadden (zoals een houtzaag bijvoorbeeld), maakten ze een rondje door de omgeving.

Gedurende de middag was het erg druk met met kinderen en volwassenen die een ritje willen maken achter een echte stoomlocomotief. 

Een kopje koffie op zijn tijd is dan ook geen overbodige luxe. 

Op zondag was er naast al het stoom op het terrein van de KVL nog een spektakel te bezichtigen. 

De 01 1075-9 van de Stoom Stichting Nederland reed vanaf Rotterdam naar Oisterwijk en pendelde gedurende de dag een aantal keer tussen Oisterwijk en Eindhoven. 


Ook was er op de zondag een oldtimeshow te bezichtigen. 

Modelbouwers hebben altijd een bepaalde facinatie voor historische auto's.

In de hal van de oude lakfabriek stonden een aantal leden van Stoomgroep zuid met hun modellen tentoongesteld.

Hoewel het gebouw redelijk vervallen was, hing er toch een gezellige sfeer in de hal.

Jo, een van de fanatieke bouwers in de vereniging, beantwoord vragen over zijn modellen.

 Al met al was het toch weer een zeer geslaagd weekend. Tot de volgende keer!


Foto's gemaakt door Ben Dekkers en Erik-Jan Stroetinga


extra links: